„Romania, te iubesc” atrage atentia asupra situatiei actuale de pe piata fructelor si legumelor autohtone. In prezent, fermierii romani schimba soiurile pentru un plus de productivitate, ceea ce determina modificarea gustului natural al fructelor.
Reportajul realizat de Anca Nastasi arata cum soiurile cu traditie in Romania dispar, facand loc pe tarabele din piete unor noi produse care nu se ridica la aceleasi standarde. Acest fapt este cauzat de dorinta cultivatorilor de a se adapta la cerintele pietei prin alegerea unor soiuri mult mai eficiente.
Pentru a avea o productie mai mare si pentru a obtine fructe si legume cat mai rezistente, fermierii romani aleg specii noi de plante si pomi fructiferi. Fructele si legumele produse astazi in Romania sunt destinate comertului si pot fi culese pe intreaga durata a anului. In plus, acestea rezista mult mai mult timp la tarabe si pe rafturile supermarket-urilor, insa nu-si mai pastreaza parfumul si gustul.
Romanii, nostalgici dupa aromele fructelor din copilarie, aleg produsele autohtone in detrimentul celor din import. Insa ei nu realizeaza faptul ca si acestea au fost modificate in timp, pentru ca fermierii aleg productivitatea in defavoarea gustului. Din nefericire, taranii adopta modelul european si se axeaza mai degraba pe profit decat pe calitate. Ei prelungesc sezonul legumelor proaspete si viata fructelor de pe taraba, atragand clientii romani cu ofertele lor. In schimb, fructele traditionale sunt mai putin aspectuoase si se strica mult mai repede, astfel ca ajung sa nu se mai vanda.
Anca Nastasi vorbeste despre capsunele din Satu Mare, o zona celebra pentru acest tip de recolta. Zona a fost invadata de soiuri moderne, din import, care sunt foarte productive, insa care pierd gustul capsunelor de altadata. O singura planta poate produce in medie 1,5 kilograme de fructe, mult peste soiurile traditionale de capsuni care produceau 700 de grame
Reportajul realizat de Anca Nastasi arata cum soiurile cu traditie in Romania dispar, facand loc pe tarabele din piete unor noi produse care nu se ridica la aceleasi standarde. Acest fapt este cauzat de dorinta cultivatorilor de a se adapta la cerintele pietei prin alegerea unor soiuri mult mai eficiente.
Pentru a avea o productie mai mare si pentru a obtine fructe si legume cat mai rezistente, fermierii romani aleg specii noi de plante si pomi fructiferi. Fructele si legumele produse astazi in Romania sunt destinate comertului si pot fi culese pe intreaga durata a anului. In plus, acestea rezista mult mai mult timp la tarabe si pe rafturile supermarket-urilor, insa nu-si mai pastreaza parfumul si gustul.
Romanii, nostalgici dupa aromele fructelor din copilarie, aleg produsele autohtone in detrimentul celor din import. Insa ei nu realizeaza faptul ca si acestea au fost modificate in timp, pentru ca fermierii aleg productivitatea in defavoarea gustului. Din nefericire, taranii adopta modelul european si se axeaza mai degraba pe profit decat pe calitate. Ei prelungesc sezonul legumelor proaspete si viata fructelor de pe taraba, atragand clientii romani cu ofertele lor. In schimb, fructele traditionale sunt mai putin aspectuoase si se strica mult mai repede, astfel ca ajung sa nu se mai vanda.
Anca Nastasi vorbeste despre capsunele din Satu Mare, o zona celebra pentru acest tip de recolta. Zona a fost invadata de soiuri moderne, din import, care sunt foarte productive, insa care pierd gustul capsunelor de altadata. O singura planta poate produce in medie 1,5 kilograme de fructe, mult peste soiurile traditionale de capsuni care produceau 700 de grame
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu